Een uniek woonzorgcentrum verkeerde in zwaar weer. De kwaliteit van zorg voldeed niet langer, de veiligheid van bewoners kon niet worden gegarandeerd door haperende alarmsystemen en verouderd vastgoed. Ondanks alle problemen kende het woonzorgcentrum een kern medewerkers die zeer gemotiveerd waren en zijn de kwaliteit van leven in het centrum te verbeteren. Maar hoe en met welke middelen? GC heeft in 2020 een integrale aanpak opgesteld die in korte tijd tot stevige ingrepen leidden waardoor het centrum open kon blijven en de basis werd gelegd voor verbeterde zorgverlening en een veilige woonomgeving. En dat terwijl de Coronacrisis losbarstte.



Kwalitatief goede zorg aanbieden in een prettige en veilige woonomgeving zijn belangrijke doelen voor een zorginstelling, zo ook van woonzorgcentrum Het Schild in Wolfheze, een zorginstelling voor mensen met een visuele beperking. Eind 2019 stond de instelling er niet goed voor, het woonzorgcentrum werd direct in haar voortbestaan bedreigd. De zorg voldeed niet aan de minimale vereisten en het gebouw was gedateerd, onveilig, en moest volgens de richtlijnen direct gesloten worden. Verschillende instanties dreigden met sluiting en hadden de instelling een ultimatum gegeven. Op dat moment brak ook de coronapandemie uit. In deze hectiek aan ons de vraag de instelling weer op orde te krijgen op het gebied van pandemiebestrijding, kwaliteit van de zorg en huisvesting.
Op een korte analyse volgden enkele ad hoc acties die in het teken stonden het woonzorgcentrum open te houden en in korte tijd te laten voldoen aan Nederlandse wetgeving. Deze acties richtten zich op de veiligheid in het gebouw voor bewoners en personeel en op het in sneltreinvaart trainen van het personeel zodat de geboden zorg voldoet aan de vereisten. Tegelijkertijd brachten we een covid-19 taskforce van een team van jonge artsen in opleiding onder leiding van een ervaren crisismanager aan boord van het centrum die ervoor hebben gezorgd dat de impact van covid-19 beperkt bleef.
Naast de ad hoc acties ontwikkelden we een helder overzicht waar korte-, middellange- en lange termijn met elkaar in verband gebracht waren en waarmee langzaam het vertrouwen in de organisatie terugkeerde. Tegelijkertijd richtten we de aandacht op het optuigen van een gezonder verdienmodel voor het woonzorgcentrum en de professionalisering van de bestuurlijke organen.


De zorg voldoet nu aan de gevraagde eisen, het gebouw is gerenoveerd, de alarmsystemen werken weer goed, en sommige delen van de organisatie zijn volledig vernieuwd. Het woonzorgcentrum heeft de coronacrisis goed doorstaan en kan haar energie richten op een meer stabiele toekomst.


