Regio Zwolle is een aantrekkelijke regio in Nederland waar het goed leven, wonen en werken is. De aantrekkelijkheid op tal van vlakken zorgt ervoor dat de regio groeit en bloeit. Het vinden van een woning is ook hier erg lastig. Om de groei te accommoderen wordt door Regio Zwolle een regionale verstedelijkingsstrategie ontwikkeld. Het Gelderse deel van deze regio, de Kop van de Veluwe, verfijnt deze regionale strategie door deze in lijn te brengen met de uitgangspunten van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) en met uitgangspunten voor een gezonde basis: bodem, water en biodiversiteit. Het eerste resultaat hiervan is de Gebiedsverkenning Kop van de Veluwe.


In opdracht van vijf gemeenten Heerde, Hattem, Oldebroek, Elburg en Nunspeet, provincie Gelderland en waterschap Vallei en Veluwe wordt een gebiedsverkenning verricht om te beoordelen hoe de Kop van de Veluwe op de korte en lange termijn kan bijdragen aan de verstedelijkingsstrategie van de Regio Zwolle. Daarvoor bleek het cruciaal eerst gezamenlijke doelen vast te stellen en alle ruimte te geven voor reeds bestaande plannen die in diverse omgevingsvisies zijn vertaald. Dat is de basiskaart geworden. De gebiedsverkenning biedt met de basiskaart als startpunt een eerste doorkijk naar de lange termijn. Er is ruimte voor meer woningen, maar dan zal anders naar het gebied gekeken moeten worden.
GC heeft een basiskaart ontwikkeld waarop alle bestaande omgevingsvisies en het blauwe omgevingsprogramma zijn samengebracht tot één ruimtelijk beeld. Al deze bestaande plannen zijn in samenhang gebracht en vormen met de werkgroep de start voor het verkennen van het gebied, op zoek naar ruimte voor verstedelijking voor de lange termijn. Pilots zijn ontwikkeld om alvast op korte termijn te onderzoeken hoe op de lange termijn het nieuwe wonen in de Kop van de Veluwe mogelijk te maken is.


De gebiedsverkenning is nog geen gebiedsvisie maar – het woord zegt het – het is een verkennend stuk dat aangeeft dat er in de toekomst wel degelijk ruimte is voor verstedelijking van de Kop van de Veluwe. De gebiedsverkenning heeft in de gehele Regio Zwolle een enthousiaste ontvangst gekregen doordat op samenhangende wijze en breed gedragen een positieve blik op de toekomst wordt geboden waar ruimte is voor verstedelijking op een wijze die de mooie landschappen van de Kop van de Veluwe in tact houdt, waar aandacht is voor bodem, water en biodiversiteit, er ruimte is voor het opvangen van klimaatverandering.
In 2022 – 2023 wordt met de gemeenten gewerkt aan het opstellen van een Samenwerkingsagenda die de opmaat is voor zogenaamde ruimtelijke arrangementen met het Rijk, de Regio Zwolle en provincie Gelderland.


